Ethiopia Grade 12 Biology: Unit I: Exam Text Book Question Answers

Ethiopia Grade 12 Biology: Unit I: Exam Text Book Question Answers: Practice the sample multiple-choice question for the Grade 12 Biology Entrance examination.

Ethiopia Grade 12 Biology Unit I Bacteria

Ethiopia Grade 12 Biology: Unit I: Bacteria

  • 1.1 Bacteria 
  • 1.2 The ecology and uses of bacteria 
  • 1.3 What are viruses? 

Question Answers

1. Can Microorganism is seen with the naked eye?

  • YES
  • NO

Answer: NO: These microorganisms or microbes are so small in size that they cannot be seen with the naked eye. It can be seen with a magnifying glass or microscope.

2. Which of the following Microorganism having a single cell?

  • A) Amoeba
  • B) Plant
  • C) Human
  • D) None of the above

Answers: (A) An amoeba, sometimes written as “ameba”, is a term generally used to describe a single celled unicellular organism.

3. Which of the following Microorganism are photosynthetic organisms?

  • A) Fungi
  • B) Helminths
  • C) Algae
  • D) Virus

Answers: (C) Algae are photosynthetic organisms that extract energy from the sun and release oxygen and carbohydrates into their environment.

4. Which Microorganism have just one prokaryotic cell?

  • A) Bacteria
  • B) Helminth
  • C) Protozoan
  • D) Mould

Answer: A) Bacteria Bacteria have prokaryotic cells. In prokaryotic cells, there is no true nucleus separated from the rest Of the cell by a membrane. Instead, the DNA of the bacterium forms a continuous loop that is intermingled with the cytoplasm.

5. All Bacteria is in same shape?

  • A) True
  • B) False

Answer: B) False there are several Shapes, Sizes and arrangements.

6. Bacilli refer to

  • A) Size of a Virus
  • B) Shape of Various
  • C) Size of a Bacteria
  • D) Shape of Bacteria

Answer: D) Shape of Bacteria : bacilli (Singular, bacillus) — rod-shaped bacteria

7. What is the Meaning of spirochaetes?

  • A) spherical bacteria
  • B) rod-shaped bacteria
  • C) corkscrew-shaped bacteria
  • D) spiral or corkscrew-shaped bacteria

Answer: D) spirochaetes — spiral or corkscrew-shaped bacteria

8. Which of caome under rod-shaped bacteria?

  • A) singular
  • B) cocci
  • C) bacilli
  • D) spirochaetes

Answer: C) bacilli (Singular, bacillus) — rod-shaped bacteria

9. Which of the following is a type of fungal microorganism?

  • A) Bacterium
  • B) Protozoan
  • C) alga
  • D) yeast

Answer: D) Yeast is single-celled fungi and a type of fungal microorganism.

10. Which of the following is a type of fungal microorganism?

  • A) Bacterium
  • B) Protozoan
  • C) alga
  • D) yeast

Answer: D) Yeast is single-celled fungi and a type of fungal microorganism.

11. Gram’s staining technique used which purpose?

  • A) Classifying bacteria
  • B) Classifying Protozoan
  • C) Classifying alga
  • D) Classifying yeast

Answer: A) Classifying bacteria (named after Hans Christian Gram, who developed the technique in 1884).

12. Protozoa are:

  • A) multicellular organisms
  • B) one-celled animals
  • C) Members Of the group Protoctista
  • D) Unicellular

Answer: D) Protozoa is an informal term for single-celled eukaryotes.

13. Viruses are sometimes not considered as living organisms because:-

  • A) they do not have any organelles found in cells
  • B) they are incapable OfinAependent reproduction
  • C) they cannot out any metabolic processes
  • D) all Of the above

Answer: C) they cannot out any metabolic processes

14. Gram’s stain called a differential stain because of

  • A) it Stains bacterial cells, but not fungi
  • B) it stains some bacteria purple and other pink
  • C) it Stains viruses, but no Other organisms’;
  • D) it Stains some fungal cells purple ah4 Others pink

Answer: A) it Stains bacterial cells, but not fungi

15. Compared with Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria.

  • A) have an extra membrane outside the cell wall
  • B) are more resistant to antibiotics
  • C) produce more dangerous endotoxins
  • D) all of the above

Answer: D) all of the above

16. Viruses can parasites

  • A) Only Animal cells
  • B) Only Plant cells
  • C) Only bacterial cells
  • D) All of the above

Answer: D) all of the above

17.) is true to say of bacterial cells that:

  • A) none can photosynthesise
  • B) only some can respire
  • C) none contain ribosomes
  • D) none contain chloroplasts

Answers: D) none contain chloroplasts Bacteria do not contain the chloroplast organelle,

18. Membrane-bound organelles include:

  • A) the nucleus
  • B) chloroplasts
  • C) mitochondria
  • D) all Of the above

Answers: A) the nucleus

19. Sources of infectious organisms that spread to infect Others are  called:

  • A) hosts Of infection
  • B) sources Of infection
  • C) reservoirs Of infection
  • D) sites of infection

20. Disease-causing bacteria can be transmitted by:

  • A. Sexual intercourse
  • B. Droplet infection
  • C. Eating contaminated food
  • D. All Of the above

Answers: D

21. Which of the following is not an infectious disease

  • A.) Tuberculosis
  • B.) AIDS
  • C.) Coronary heart disease
  • D.)  the common cold

Answers: B

22. In the sulphur cycle, the main source of sulphur of plants is

  • A) sulphur in rocks
  • B) sulphates in the air
  • C) sulphur in water
  • D) sulphates in soil

23. DNA can be trahsférred into maize using:

  • A.) Plasmids
  • B.) The gene gun
  • C.) Agro bacterium
  • D.) Viruses

Answers: The gene gun

24. Bacteria are important because they

  • A.) cause diseases
  • B.) are used in many industrial processes
  • C.) recycle mineral elements such as carbon, nitrogen and sulphur through ecosystems
  • D.) all of the above

25. Which of the following theory says that infectious diseases are caused by micro-organisms?

  • A.) Germ theory
  • B.) Pathogen theory
  • C.) Infectious disease theory
  • D.) all of the above

Answers: A. Germ theory

26. Organisms that cause disease are called ______

  • A.) Germ
  • B.) Pathogen
  • C.) Infectious disease
  • D.) Virus

Answers: B. Pathogen

27. Which of the following is/are a type of micro-organism?

  • A.) Bacteria
  • B.) Viruses
  • C.) Fungi
  • D.) Protozoa

Answers: All of the above

28. Which of the micro-organism caused Malaria?

  • A.) Bacteria
  • B.) Viruses
  • C.) Fungi
  • D.) Protozoa

Answers: D

29. The origin of micro-organisms that infect other people is called the _____

  • A.) Reserve of infection
  • B.) Recursive of infection
  • C.) Reservoir of infection
  • D.) Servoir of infection

Answers: C

30. Which of the following may include Reservoirs of infection?

  • A.) human beings
  • B.) soil
  • C.) water
  • D.) food

Answers: All of the above

31. Which of the following can be manufacture by using Bacteria?

  • A.) bread
  • B.) alcohol
  • C.) irgo or yoghurt
  • D.) vinegar

Answers: All of the above

32. Genes can be transferred into other cells using

  • A.) Plasmids
  • B.) The gene gun
  • C.) Agro bacterium
  • D.) Vectors

Answers: D

33. Genetic modification of plants can be done using ____ technique.

  • A.) Agrobacterium
  • B.) Crispr
  • C.) Agro bacterium
  • D.) Plant cell technique.

Answers: A

29

36 thoughts on “Ethiopia Grade 12 Biology: Unit I: Exam Text Book Question Answers”

  1. It is a very good practice for us… well done. But I have question on number 14. Isn’t Gram’s stain called a differential stain because it differentiates between bacteria staining gram negative pink and gram positive purple? And also on question number 18, aren’t chloroplast and mitochondria membrane bounded? Actually double membrane bounded? And lastly on question number 13, aren’t all of the reasons responsible for virus to be considered “non living”? Please explain it to me. Thank you.

Leave a Comment