Ethiopian Grade 12 Geography Unit 1 Question Answer

Ethiopian Grade 12 Geography Unit 1 Question Answer for Ethiopian EUEE (Grade 12) University Entrance written exam sample question answers test. Unit 1 Basic Research Methodologies In Geography.

Ethiopian Grade 12 Geography Unit 1 Question Answer

Ethiopian Grade 12 Geography Unit 1 Question Answer

Unit One: Basic Research Methodologies In Geography

  • 1.1 Definition and Concept
    1.2 The Significance of Research (qualitative and quantitative)
  • 1.3 Approaches of Research
  • 1.4 The Nature of Geographic Research
  • 1.5 Basic Research Methodology in Geography
  • 1.6 Conducting Action Research

Q1. There are ____ basic approaches to research.

  • A.) two
  • B.) three
  • C.) four
  • D.) six

Answer: A (There are two basic approaches to research)

Q2. Which of the following techniques to be used for collecting and analyzing data?

  • A.) quantitative approach
  • B.) quality approach
  • C.) question answers approach
  • D.) aptitude approach

Answer: A (There are two basic approaches to research, These approaches are called 1 the quantitative approach 2 the qualitative approach)

Q3. When we use the quantitative approach?

  • A.) when trying to verify uncertain geographical events
  • B.) when data are used to explain a new theory
  • C.) when trying to verify a given geographical theory
  • D.) all of the above.

Answer: C (In the qualitative approach, data are used to explain a new theory)

Q4. Which of the following techniques used for gathering data in the qualitative approach?

  • A.) group interviews
  • B.) questionnaires
  • C.) personal observations
  • D.) all of the above.

Answer: D

Q5. What is GIS?

  • A.) Geo Information system
  • B.) Geopositioning Information system
  • C.) Geographical Information system
  • D.) Geotropism Information system

Answer: C Geographical Information system (GIS) produced a powerful investigative tool for geographic research.

Q6. What do you mean by developing a working hypothesis?

  • A.) it is an unconditional assumption
  • B.) its a tentative explanation
  • C.) it is an absolute explanation
  • D.) it is a absolute assumption

Answer: B (A hypothesis is a preliminary assumption or tentative explanation that accounts for a set of facts, taken to be true for the purpose of investigation and testing a theory.)

Q7. What is the basis for preparing a research design?

  • A.) It helps us collect related evidence
  • B.) it helps us to limit required time,
  • C.) it helps us to limit effort and expense
  • D.) All of the above

Answer: D

Q8. What are the basic techniques adopted in sampling?

  • A.) non-probability
  • B.) probability
  • C.) heterogeneous
  • D.) A and B Only

Answer: D, There are two main sampling techniques: non-probability and probability

Q9. Which of the following is known as deliberate or purposive sampling?

  • A.) non-probability
  • B.) probability
  • C.) random sampling
  • D.) A and B Only

Answer: A, 

Q10. Which of the following is known as random sampling?

  • A.) non-probability
  • B.) probability
  • C.) bias sampling
  • D.) A and B Only

Answer: B, 

Q11. There are two types of data collection?

  • A.) Input and output
  • B.) Give and Take
  • C.) First and Second
  • D.) Primary and Secondary

Answer: D, There are two types of data collection: primary and secondary

Q12. Which of the following Data Collection method is dependent on existing data

  • A.) Random method
  • B.) Primary method
  • C.) Secondary method
  • D.) Counting method

Answer: B, This type of data collection is original in character. The research produces the data, rather than relying on existing data.

Q13. Which of the following serves the vital function of providing criteria for evaluation?

  • A.) feedback
  • B.) feed-forward
  • C.) user data
  • D.) all of the above

Answer: B, FF= feed-forward

Q14 Which of the following is NOT a basic feature of action research?

  • A.) It enables researchers to put ideas into action.
  • B.) There is rapid feedback.
  • C.) It is based on assumptions.
  • D.) It encourages further developments.

Answer: C, It is based on reality.

Q15. One can claim that a geographical research project is complete when the

  • A.) working hypothesis is made
  • B.) sampling design is finished
  • C.) collected data is analyzed
  • D.) report is presented

Answer: C, A (A hypothesis is often considered as the principal tool in research)

Q16. Traditional geographic research was largely concerned with the study of

  • A.) sustainable environments
  • B.) spatial analysis
  • E.) locations of places and people
  • F.) environmental hazards

Answer: C, A Traditionally, geographical research is related to the locations of places and people)

Q17. Which of the following steps should come first during a geographical research project?

  • A.) identifying causes
  • B.) identifying problems
  • C.) formulating hypotheses
  • D.) designing research sampling techniques

Answer: B