Ethiopia Grade 12 Economics Unit I Question Answers

Ethiopia Grade 12 Economics Unit I: Sector of Ethiopian Economy Solutions Question Answers.

Unit I: Sector of Ethiopian Economy

Ethiopia Grade 12
Economics
Unit
I: Sector of Ethiopian Economy

Unit I: Sector of Ethiopian Economy Question Answers

1. Which of the following economic sector is the backbone of Ethiopia?

  • A) Textile Sector
  • B) Agriculture Sector
  • C) Manufacturing Sector
  • D) Energy Sector

Answers: B.) Agriculture Sector, as of 2015, agriculture accounts for almost 40.5% of GDP.

2. Which of the following come under the Industrial sector?

  • A) Construction
  • B) Electric
  • C) Water supply
  • D) All of the above.

Answers: D.)Industrial Sector contributes around 13.5% of GDP.

3. Which of the following sector contributes second-highest GDP ?

  • A) Service Secor
  • B) Agriculture Sector
  • C) Manufacturing Sector
  • D) Energy Sector

Answers: D.) Service Secor contributes around 14.1% of GDP in 2008/09. (however, its contribution during the year 2008/09 was the highest.)

4. What is the Kyoto Protocol?

  • A) is an international treaty
  • B) is an Ethiopian Foreign policy protocol.
  • C) is a foreign investment protocol
  • D) None of the above.

Answers: A Its is an international treaty to reduce greenhouse gas emissions under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)

5. Which major economic activity has performed well since 1997/98?

  • A) growth was modest
  • B) growth was stable
  • C) growth was stable lowest
  • D) growth was highest

Answers: D) growth was highest

6.) Ethiopia has the potential to produce hydroelectric and geothermal power.

  • A) True
  • B) False

Answers: True

7. What are the two important factors of production?

  • A) Government & Law
  • B) Leadership & Politics
  • C) Money & Resources
  • D) Labour and Entrepreneurship

Answers: D) Labour and Entrepreneurship

8. Which data helps socio-economic development planning?

  • A) Population
  • B) Number of Men and Women
  • C) Age data
  • D) All of the above

Answers: C) Age data are useful for demographic analysis, for various types of socio-economic development planning and many more.

9. Which soils are friable – easy for ploughing?

  • A) Brownish-to Red soils
  • B) Grey and black soils with reddish soils
  • C) Red-to-reddish brown soils
  • D) Brownish-to-grey and black soils

Answers: C) Red-to-reddish brown soils

10. Ethiopia has the largest livestock population in Africa.

  • A) True
  • B) False

Answers: True

11. Ethiopia also has a large number of sheep and goats.

  • A) True
  • B) False

Answers: True

16

1 thought on “Ethiopia Grade 12 Economics Unit I Question Answers”

Leave a Comment