Ethiopia Grade 12 Civics and Ethics Unit I: Building Democratic System

Ethiopia Grade 12 Civics and Ethics Unit I: Building Democratic System Text Book Question Answers: Practice the sample multiple-choice question for Grade 12 Civics and Ethics Entrance examination.

Ethiopia Grade 12 Civics and Ethics Unit I

Unit I: Building Democratic System

A democratic system runs in three ways —Parliamentary, Presidential, and Combined
Parliamentary and Presidential Democracy.

1. Which one following statement is true?

  • A) constitutionalism has existed ever since sate comes into existence.
  • B) Rule of Men and the rule of law are concepts that express similar things.
  • C) A democratic system makes every citizen equal.
  • D) A democratic system creates equal opportunities for citizens

Answers: D) A democratic system creates equal opportunities for citizens

2. Which one of the following countries has combined Parliamentary and Presidential democracy?

  • (A) USA
  • (B) France
  • (C) UK
  • (D) South Africa

3. In which of the following systems do checks and balances work better?

  • (A) Parliamentary Democracy
  • (B) Presidential
  • (C) The hybrid of the two
  • (D) All

4. When the President of a democratic country  has the power to veto bills from Parliament, the system refers to:

  • (A) Presidential Democracy
  • (B) Combined Presidential and Parliamentary Democracy
  • (C) Parliamentary Democracy
  • (D) All

Answers: (A) Presidential Democracy: America (USA) is a good example of Presidential Democracy.

5. Which one of the following is not true of democracy?

  • (A) Rule Of law
  • (B) Legitimate power and authority
  • (C) Rule of men
  • (D) Free and fair election

Answers: (C) Rule of men

6. Parliamentary Democracy is lead by whom?

  • (A) President of the country
  • (B) Prime Minister of the country
  • (C) Supreme court of the country
  • (D) Governor

Answers: (B) Prime Minister of the country

7. Which of the following country is a good example of Parliamentary Democracy?

  • A) France
  • B) USA
  • C) Britain
  • D) China

Answers: (C) Britain

8. Which of the following concept is not related?

  • A) Authority
  • B) Power
  • C) Political
  • D) Geographical

Answers: D) Geographical

9. Legitimate Power arises from the concept of

  • A) Authority
  • B) People
  • C) Political
  • D) Power

Answers: D) People

10. Which one of the following is true in a democratic constitution?

  • (A) Citizens’ right to education
  • (B) Health care
  • (C) Freedom of expressions
  • (D) All of the above.

Answers: (D) All of the above.

11. The FDRE Constitution, Article 29 is referred to.

  • A) Combined Parliamentary and Presidential Democracy.
  • B) It makes every citizen equal.
  • C) It creates equal opportunities for citizens
  • D) Right to freedom of thought, opinion and expression

Answers D: Article 29(2) states: Everyone has the right to freedom of expression without any interference.

12. In 1995 Ethiopia was a ______ type of State?

  • A) Presidential Democracy.
  • B) Unitary State
  • C) Democratic State
  • D) Federal System of Government.

Answers D: Unitary State (A unitary state is a state governed as a single power in which the central government is ultimately supreme)

13. Which of the following Country is a good example of a unitary state?

  • A) United Kingdom
  • B) China,
  • C) Japan
  • D) All of the above

Answers D: All of the above

14. In which year Ethiopia was declared the Federal Democratic Republic.

  • A) 1994
  • B) 1995
  • C) 1996
  • D) 2001

Answers B: 1995

15. Diplomacy is the instrument to execute the ____ policy?

  • A) Internal Policy
  • B) Law and Regulation Policy
  • C) Foreign Policy
  • D) Rights of people policy

Answers C) Foreign Policy, it is an external relationship with other countries. Its promotes cordial relationships with countries for mutual benefits.

 

11 thoughts on “Ethiopia Grade 12 Civics and Ethics Unit I: Building Democratic System”

Leave a Comment